Terapeutiline fotograafia: kuidas see aitab teraapiat vajavaid inimesi

Roos

On palju põhjuseid, miks fotograafia võib olla efektiivne teraapiavorm. Selle tegemiseks on ka mitmeid meetodeid, eriti kuna seda võib pidada isiklikuks rehabilitatsiooni vormiks. Näiteks võib üks inimene valida, kas kõigepealt kirjutada mõtteid ja tundeid – kasutades sõnu või fraase – ja seejärel teisendada need piltideks.

Põhimõtteliselt ei puuduta see fotosid iseenesest; see on rohkem piltide pildistamise protsess. Kaamera kandmine, tunned seda oma kätes; klõpsu kuulmine ja objektiivist läbi vaatamine ning isegi stseenide või situatsioonide otsimiseks kõndimine – kõik need muudavad fotograafia terapeutiliseks.

Allpool on toodud viis peamist põhjust, miks fotograafia võib olla tõhus ravivorm.

 

1. Fotograafia annab meile võimaluse maailma objektiivselt vaadata. See näitab meile pilte, mis kujutavad, kuidas me tegelikult elame, mitte sageli valvatud mõtteid, mida me oma mõtetes hoiame. Seega saame teadlikuks ümbritsevatest asjadest ja toimuvast, mitte sellest, mida arvame (ja tahame uskuda). Mõttelisuse arendamine fotograafias on terapeutiline, kuna see kajastab tegelikkust, mida me arvasime teadvat.

2. Fotograafia on eneseväljenduse vorm. See võib tõhusalt näidata inimese tõelist psühholoogilist seisundit. See võib avaldada ka inimese ehtsaid emotsioone. Teisisõnu, see võimaldab inimesel paremini mõista iseennast. See on terapeutiline, kuna see aitab vabastada inimese millestki varem valesti mõistetud.

3. Fotograafia võimaldab meil sügavamalt näha ja pöörata rohkem tähelepanu sellele, mida kuuleme, tunneme, mõtleme ja näeme. Õpime küsimusi esitama; need küsimused valgustavad meid sageli konkreetsete asjade suhtes, millega me varem muretsesime või segasime. See on terapeutiline, kuna võimaldab inimestel parandada mõistmist ja õppimist; mis on ühtlasi ka tervenemisviis.

4. Fotograafia aitab parandada igapäevaseid kogemusi. See, mis sinu jaoks oli tavaline, võib muutuda pärast seda, kui oled sellest erineva nurga alt foto teinud. Näiteks võib lihtne punane roos muutuda ilusaks looduse kingituseks pärast seda, kui oled selle õitsemise ajal kaameraga jäädvustanud. Tavalised asjad muutuvad erilisemaks ja tähendusrikkamaks. See on terapeutiline, kuna annab üldise rõõmu ja positiivse tunde.

5. Viimaseks võib fotograafia aidata vabastada kunstilisi ja loomingulisi oskusi. Võtame näiteks Downi sündroomiga lapse või ratastoolis viibiva inimese või kellegi kuulmispuudega inimese. Neil inimestel võib olla keeruline end verbaalselt väljendada, kuid oma fotode kaudu said nad suhelda ning oma mõtteid ja tundeid sujuvalt väljendada. Teadmine, et suudate väljakutsetest ja tagasilöökidest hoolimata midagi ära teha, on kindlasti terapeutiline.

Nii et kui otsid midagi, mis aitaks sind rasketel ja proovile panevatel aegadel, haara kaamera, hakka pildistama ja võid lihtsalt avastada täiesti uue maailma.

Lisa kommentaar